Mel bych dotazek na shaping. To, ze je v Olegove firmwaru jsem zaregistroval. Zkousel uz nekdo vyrobit nejaky skriptik na dynamicke rozdelovani pasma s tim, ze by to pocitalo i s pripadnymi limity pro jednotlive IP adresy? Tzn. prioritne tem, co maji jisty limit garantovat onu rychlost a ostatnim dynamicky podelit zbytek, popr. jeste, zjisti-li se, ze nekdo nema nastaveny limit a pritom jediny dela traffic, tak aby mohl vyuzivat max. rychlost. A jako bonbonek tohle cely zapracovat do webove administrace. Je to vubec proveditelne? Jsem vdecny za kazdou radu ...
ja jsem zacal s linuxem pred par mesicema. wondershape jsem nepouzil, protoze mu chybi dost veci co potrebuju.
co se tyce myho skriptu, uz jsem ho nabizel ve foru "ASUS wl-500 neznáte někdo", ale byla to hodne zakladni verze. ted pisu novou, ale nemuzu to moc zkouset, protoze mam ted akorat 32kb net, kde neni moc co omezovat . nekdy pristi tyden bych se mel pripojit na rychlejsi net takze pak to rozjedu. ten skript by mel umet zhruba tohle :
- rozdělovat rovným dílem maximální a garantovanou rychlost mezi seznam IP adres
- ostatním IP adresám bude internet bud uplne zakazan, nebo budou mezi sebou sdilet nejakou malou rychlost
- shaping se bude dynamicky menit v zavislosti na tom kteri klienti jsou "aktivni"
priklad :
mame 3 klienty z nichz je 1 vypnutej coz zanemena ze se rychlost
rozdeli na polovinu mezi ty dva zapnuty. pokud se vypne dalsi ziska ten posledni celou rychlost atd.
Ja bych tohle potreboval an 64ku linku ....
Protoze tech 16lidi, co tam je - je docela neunosny.
A kdyz zacne jeden stahovat neco z netu, muzou tam bejt jen dva a stejne zahlti maximalne linku....