Mno zalezi co tam mas za router(HW asi ne co?).A taky za jak dlouho by UPSce odesla baterka nadobro pri castem nabieni/vybijeni(pulroku?,rok?).Jinak snad levnou a relativne dobrou ma czechcomputer.cz za 2600Kc 1200W tak si na ni brousim zuby:-)).A jeste by me zajimal ten pomer kolik si musi UPSka cucnout ze site aby mohla tolik hodin jet a tam asi poznas ze ta ucinnost se neoplati,ale treba se pletu.A na HW routru moc asi neusetris za elektriku...mno jak tak koukam tak asi je to slepa cesta,ale snad se pletu.
vzhledem k tomu, že rozdíl mezi denním a nočním proudem je obrovský, dovoluji si tvrdit, že nabíjení baterie na noční proud a následné vybíjení přes den i s režijníma ztrátama je ziskový. Vhodné a velmi levné baterie prodává firma GM electronic, použití startovací (auto) baterie je bezproblémové, nepotřebuje větší nabíjecí proud, nicméně potřebuje nabít na požadovanou kapacitu za dobu nočního proudu. Obecně lze říci, že optimální nabíjení olověných baterií je 12-16 hodin nabíjení, takže pro dlouhodobé zaručení životnosti doporučuju cca 3x vyšší kapacitu baterií než je plánovaná spotřeba. V GM také vedou UPSku, kterou lze kdykoliv off-line zapnout a chová se jako přenosný zdroj 220V, ta moje má režii naprázdno jen 12W. Utáhne spolehlivě 3x PC bez monitoru (ale ne P4 3.6GHz Prescotty :-)). Obecně olověné baterie vydrží 300 nabíjecích cyklů při plném vybití/nabití, při menších zátěžích životnost stoupá. Při použití na noční proud bude nutné použít externí nabíječ, též možno zakoupit v GM spínaný zdroj 50 nebo 100W za třetinu ceny co mají jinde...(tak mi bylo sděleno).
Videl bych v tom jeden hacek, ktera "levna" UPS vydrzi jet nekolik hodin (v dobe s vysokou sazbou)? Oni ty UPS jsou delane radove na desitky minut provozu - tohle bude problem.
No sak jsem rikal ze je to slepa cesta,ale i ty jsou potreba,jinak se nikam nedostanem.Navrhoval jsem tu 1200W UPSku za 2600 ta vydrzi tak hodinu mozna i daleko vic (odhadem) na nejakem routru s jednim diskem do 500-600MHz (no proste malou spotrebou).Pokud tam bude jen disk...ale nejlip tam dat jen CF disk a samo zadny balast jako mechaniky,nejlip i bez grafarny.Ale i tak....proste nejspis slepa vetev. Ale jinak jsem se bavil nad snahou tim tahnout ten primotop se 3disky :-).
PS:Az budou nejake schopne palivove clanky za prijatelnou cenu tka to bude jina:-)
Mam APC Smart-UPS 1000XL s druhym AKU os APC.
Jsou to na prvni pohled dve podobne bendy propojene
dvema (temer palcovejma) kabelama k sobe.
V jednom je aku 24V/16A v druhem je 24V/40A.
Cena pravda pred 4 rokama byla 20l.
Pouzivam to presne tak.
Napojil jsem to na casovej spinac na chodbe , kterej ridi
plynovej kotel.
Chodi mi to uz 4 roku bez problemu.
Usetrene penize? .... cca 7000,- rocne.
Mam na to napojene:
1x PC (P3) s monitorem + scaner
1x PC (AMD500MHz) s monitorem + tiskarna
1x PC (P3) s monitorem + LabProg+
1x Dlink900AP
Vse najednou to dokaze utahnout asi 6 hodin.
Ale protoze PC nejedou vzdy najednou (nejdele ten AMD),
tak to v pohode udrzi.
Kdyz to bylo nove (hlavne AKU) , tak ty 2 PC (P3) mi pri
plnem vykonu dokazali bezet 13 hodin..do scipnuti UPS.
pri bezny spotrebe kompu vychazi naklady na elektriku(normalni) cca 200,-/mes. Kdyz tam dam rezervu rekneme 300,- Pri zapocteni ceny UPSky, ktera by to udrzela aspon 12h + cas tim straveny + to, ze ta upska pri takovymhle typu pouzivani asi brzo umre(teda minimalne ta baterie v ni) - tak to IMHO nebude vyhodne ani kdyby ten nocni proud byl zadarmo.
Ale nikoho nechxi odrazovat od silenejch projektu, treba se pletu a vydelas na tom balik teda pardoon usetris
Dovolím si vás truchu nasměrovat
mám v autě - VW t4- upravená jako Californie - obytňák
trakční baterku od banneru cena cca 2500,- pokud si pamatuji
a ta mi udrží kopresorovou ledničku plus svícení večer v létě
po dobu cca 3 dny
její kapacita je cca 100Ah
normální akumulátory tohle neuměj musej bejt trakční
to je třeba to co maj telekomáci.....
presne tak, kupovat do UPS baterku z auta je blbost, protoze ta je stavena na kratkodobou zatez - start a ne na pomale vybijeni, takze opravdu to chce bud pristrojovky nebo ty trakcni
Jen takovej malej komentář: pokud použiješ baterku např. 24V / 80Ah tak optimální vybíjecí proud je 1/10 C a taj 8A*24V = cca 200W. Učinnost UPS např. APC 700Inet (tuhle mám doma) je 80%. Tj máš k dispozici 160W. S nějakou 17" monitorem jseš na 80W a 80W je pro PC - to je v pohodě.... takovou spotřebu má např náš FTP server Duron 800, 160G disk (2ks), obyč GF2MX......
Jenže je problém: vybíjíš 1/10C tj baterka je za 10hod. prázdná.... a ty potřebuješ 16 hodin..... řešení? vypnout monitor (máš pak 20 hodin) neb lepší baterku...
Co se týče nabíjení tak by se mělo nabíjet taky 1/10C - tj 10 hodin proudem 8A. Ty máš k dispozici 8 hodin takže nabíjej tak asi 10A. A to ti UPS nedá...... řešení? externí nabíječka co dá okolo 10A.......