Zkousel nekdo porovnat pouziti "PL" konektoru, misto "N", nebo na wifi MUSI byt pouzity N-konektory ???? PL je vyrazne levnejší, lip se instaluje na koax.
Kdyz uz chces setrit na konektorech tak zkus misto Nka pouzit TNC konektor (ve forech je par lidi kteri zkouseli i Fko - ale to je podle mne taky dost nevhodny) PLko je uplne k nicemu....
ja osobne pouzivam F konektory (teda jestli jsou to ty co se pouzivaji na satelity) a jsem naprosto spokojeny, taky jednoducha instalace na koax a nizka cena.
Zde je obecně doporučeno používat N konektory, ale pokud chcete používat jiné, nic vám nebrání. Na 2.4 GHz jsou použitelné konektory SMA, F a možná i TNC. Všechny tyto mají oproti N nevýhodu v tom, že do nich (korektně) nedostanete 10mm koaxiál (H1000, RG213, RLA10).
Pokud tedy budete dělat jen a pouze koaxiály do 10m, výše uvedené konektory klidně používejte, u delších spojů bych se držel N konektorů.
Navíc, N konektory by měly být do jisté míry vodotěsné, což ostatní samozřejmě nejsou (F-ka se při venkovní instalaci musí omotávat páskou proti vodě). I když já osobně tomu nevěřím a veškeré spoje vystavené počasí stejně pro jistotu dotěsňuju silikonem.
N konektor má dva otvory:
Vpředu xichtík - zde musí být těsnící gumový kroužek, který je vidět mezi stíněním a maticí (guma), kdyř se do konektoru podíváte. Těsní stlačením o plochu čela mařenky při dotažení spoje.
Vzadu je kroužek součástí montážní sestavy - vložky a podložek.
Fmax cca 10 GHz. Impedance profi 50 ohm.
F je skoro ideální konektor, ale není vodotěsný. Je 75 ohm podle kabelu. Má těsnost kabelu a proto se nedá použít na kabely aircom (komůrky) - to by byl okap se střechy do přístroje. Používám proto samosvařovací pásku nebo silikon na celý spoj zvenčí.
PL258 je původně bakelitový letecký konektor z roku 1936, který je v inovované verzi do 500 Mhz (zde SWR okolo 1,5:1).
Podobně BNC ale i TNC, ale max. 300 MHz.
SMA, SMB a SMC jsou interní konektory na 50 ohm imp. Asi tak do 10 GHz.