Tak jsem taky zplodil 10 ti prvkovou yaginu z byvale telvizni anteny. Jsem sam se sebou zklaman neni to zas takova legrace. je to pomerne pracne. Antena sice funguje, ale nejak jsem zni nestastny.
Nejvetsi problemy mi delal dipol. pracne jsem ho uriznul z hlinikoveho kusu 2mm tlusteho plechu. Dost jsem ho odflaknul pac uz bylo pozde v noci. Mam pocit ze na dipolu dost zalezi. Rozmery a roztece ostatnich prvku jsem trafil tak +-0.2mm, ale ten dipol vypada jako bych ho ohnul z hlinikove lzice. Antena celkkove vypada dost sprasene, cela olepena lepidlem. Tu symetrizacni zalezitos jsem udelal jako mnoho predemnou z h155 koaxu. Nejvetsi problem pripajet tu vec na hlinikovej dipol. Nastesti mel otec doma takovou kouzelnou vodicku kerou jsem ten hlinik pocamral a pak to slo pripajet. Snad se m tu antenu jeste podari vylepsit.
Zdar a Silu
Taky prave dokoncuju yaginu, akorat bych potreboval vedet, jak daleko za poslednim prvkem muzu ten jekl ufiknout? Je to jedno?
A jeste jedna vec: podle obrazku z nekterych linku je dipol s tim jeklem spojen vodive a jinde nevodive, tak nevim, jak to ma byt spravne...
Konecne jsem dodelal svou YAGI, roztece by meli byt ok jen jsem diry netrefil uplne kolmo. Na te delce tycek je to docela znat a jeste jsem prozatimne docela cunacky pridelal konektor na kablik. Testoval jsem prijem a jsem z toho docela zmateny. Na pechovku jsem mel prijem 22/55 a obcas zmyzel uplne, na YAGI jsem po cca 5 minutovem mireni na AP cca 500m vzdalene chytil signal jen dvakrat 55/100 na nekolik vtrerin a jinak vubec nic. Myslim ze jsem miril na AP dobre, co ted?
tak z tatika jsem vymamil ze to je kapalina nebo vodicka nevim co rikal na pajeni hliniku. je to takova malinakata ampulka asi jako malej panak. Rikal ze se to pouziva na pajeni neceho na hlinik az ze to prodavaj normalne vd DZI EM (GM) asi nakej obchod s vecma na pajeni a elektroniku nebo co.
Vodicka se chova tak ze se tim hlinik pocamra a vono to syci (asi jako kdyz se dezinfikuje kyslicnikem) no a pak se to na to normalne napaji. Me se z toho ten kabl najedny strane utrhnul, ale kvuli moji neschopnosti, na druhy strne to drzi.
Mam doma nekolik yagin na pasmo kolem 900Mhz a chtel bych je zkusit predelat. Problem je, ze rahno je duty a 15x15mm a prvky maj 8mm prumer.
Vadi to hodne nebo jen trochu, prip. napada nekoho jak zmenit parametry (rozmery)? Pocitat to fakt nechci ... :-)
Zdrafim, potreboval bych poradit ohledne spojeni dipolu a rahna anteny ... ma byt vodive ci nevodive? Furt v tom nemam jasno ... v prispevku c. 47 v tomdle threadu (od zeleneho pantera) je na tom nakresu psano vodive a na webu (laydaak.net) je zas ve vsech navodech spojeni provadeno tak aby bylo nevodive ... Takze jak to ma ve finale vazne byt? Predem diky za help ...
Přesně tahle yagina je naprosto super ... docela by me zajímalo co by se stalo kdyby jsem dozadu za poslední člen šoupnul nějaky pletivo ... něco jako cipiskuv stit ... jeste to nasmerovat k dipolku jen aby se to nerusilo ... jinak antena typu pan-10 je pekne lojovska na to ze naposled co jsem to sledoval stala asi litr ... nevim jak ted (jo a udelal jsem ji za stovku)