AFAIK jsou trasy propojeni v mape vyznaceny, ale zobrazuji se jen nekolika malo lidem. Myslim, ze by jen stacilo povolit zobrazovani treba vsem jiz pripojenym.
Ahoj,
ja myslim ze by nebyl problem zverejnit snapshot vypisu
show ip ospf database router/network
co myslite?
Je to vypis ve stylu
################
Link State ID: 10.10.121.1
Advertising Router: 10.10.121.1
Length: 60
Number of Links: 3
Link connected to: a Transit Network
(Link ID) Designated Router address: 10.10.121.5
(Link Data) Router Interface address: 10.10.121.1
Number of TOS metrics: 0
TOS 0 Metric: 10
Link connected to: Stub Network
(Link ID) Network/subnet number: 10.10.122.0
(Link Data) Network Mask: 255.255.255.0
TOS 0 Metric: 1500
Link connected to: Stub Network
(Link ID) Network/subnet number: 10.10.123.0
(Link Data) Network Mask: 255.255.255.0
TOS 0 Metric: 500
Link State ID: 10.10.121.5
Advertising Router: 10.10.121.5
Length: 48
Number of Links: 2
(Link ID) Designated Router address: 10.10.121.5
(Link Data) Router Interface address: 10.10.121.5
TOS 0 Metric: 10
(Link ID) Designated Router address: 10.10.87.131
(Link Data) Router Interface address: 10.10.87.131
TOS 0 Metric: 500
################
a to konkretne popisuje moje dva routery na nodu jablonecka. Prvni 10.10.121.5 je jaja a slouzi jako klient na jarov - ma dve tranzitní sítě a druhý je jablonecka a ten slouží jako dvě AP (122 a 123) pro jiné klienty, kteří jsou koncové body (proto nemají tranzit). V každém ospf routeru je samozřejmě k dispozici úplný seznam všech routerů v dané AS.
Takhle je to v každém routeru pokud běží zebra. Dá se z toho sestavit sí?ový graf a při uchycení na souřadnice i mapa.
Obecně se dá říct, že se to dá opravdu pokládat za "choulostivé informace", ale můj názor je ten, že je to jedno. Já jsem pro zveřejnění.
Další otázka je ta, že pouhý výpis je pro 99.9% lidí na nic. Chce to udělat grafickou prezentaci. Nejlíp 3D. Nějaký dobrovolník? Možná že už na tom někdo pracuje, třeba Netdave. Určitě by to šlo dobastlit do monitoru, jen mít víc času...
my jsme prostě vlezli na střechu s notebookem a parabolickou anténu. něco jsme naměřili a pak se pomocí pm zkontaktovali se správcem a píchli se na něj. k čemu nějaké čáry na mapě ?
a pokud se napojíš na někoho, kdo je fyzicky daleko, ale zase má lepší hopy do netu, tak je to stejně na úkor signálu a chybovosti. takže si prostě nevybereš. a pokud nehraješ on line hry, tak je ti to stejně fuk. jestli máš ping 50 nebo 100 na seznam. my máme asi 10 ms, ale herní servery jsou stejně jinde, takže je nám to na prd.
a hvězda už to brzo nebude. je to jenom o financích a o tom dokopat ty lidi na druhé straně k tomu, co už máme my hotové. kartu do serveru, a směrovou anténu.
jinak v connected foru celkem nic zajímavého není. aspon pro mě ne.
Myslim ze pri dnesnim stavu site by se ta topologie dala nakreslit i rucne v nejakem CADu, kterej to nejak podporuje. Pokud bude u routeru popsana jejich fyzicka poloha, tak myslim neni problem, udelat si hrubou predstavu o stavu site.
Jako iniciator tohoto threadu dekuji vsem za jejich prispevky. Duvod proc jsem toto zacal je, ze tu kazdy den ctu mnoho prispevku stezujici si na padavost CZfree, a myslel jsem ze by to vyrazne pomohlo k spolecne stabilite site i k rozdeleni prutoku tak aby na vsechny vyslo stejne. Pokud se podivate kolik je nod v priprave, dojde vam ze drive nebo pozdeji by jsme museli neco takoveho podniknout. Nechci a nebudu nekomu nadavat ze tyto informace nejsou k dispozici, protoze v teto komunite kazdy vsechno dela dobrovolne. Myslim si, ze tento thread by mel byt spis o hledani spolecneho reseni problemu stalych a budoucich a ne o hadkach ci to je nebo neni chyba atd. .
To oto: Tvuj 3d model je technologie ktera vsem usnadnila praci a takovych by melo byt vice. Linky na mape jsou, ale pokud uvazujes o updatu v budoucnu, prosim oznac ty linky barvou tak, aby se odlisili wifi a ronji. Diky moc.
můj názor je, že pokud se tahle sí? má jmenovat CZFree, bylo by vhodné aby mapa spojů byla k dispozici. Kromě toho se domnívám, že by měla být k dispozici rovněž mapa radiového pokrytí, protože design radiové topologie (umístění hot-spotů, obsazení kanálů a pokrytí území jednotlivými anténami apod.) je u Wi-Fi dost důležitou částí implementace. Jak se bude sí? zahuš?ovat bude bez těchto podkladů stále složitější zajistit trvale udržitelný rozvoj.
Kdo si zejména v Praze občas proskenuje 2,4 pásmo po městě, vidí, že se to zahuš?uje téměř "každným dnem".
Faktem je, že momentálně NEJSOU tyto informace ani v connected fóru! Kdo už je připojen má možnost si to protrasovat a/nebo "vyzobat" z OSPF paketů od jednotlivých routerů, nebo z routeru na který má přístup. Asi budete souhlasit, že to není zrovna "to pravé ořechové", zvláš? pokud někdo chce stavět AP a není ještě připojen jinde/jinak.
Otázkou je, zda zveřejňovat všechny tyto informace, nebo zveřejňovat jenom část a část nechávat (třeba) v CF. O tom by se mělo diskutovat. Já osobně jsem pro maximální otevřenost a budu toto stanovisko zastávat i v CF. Pokud někdo předloží relevantní argumnenty co by veřejně přístupné být nemělo a proč, jsem ochoten jim naslouchat a případně se nechat i přesvědčit, ale zatím tady takové nezazněly.
Taky podporuju maximalni otevrenost. Myslim, ze uzavrenost je
velmi chabou nahrazkou skutecneho kvalitniho zabezpeceni.
Navic tu otevrenost czfree proklamuje i ve svem nazvu...
Nez jsem stacil tento prispevek napsat, rada z Vas mi "vzala slova z ust". Presto se se svym nazorem pridavam.
problem pricek:
Proc to stale omilat. Myslim, ze vsichni vedi, ze jde predevsim o penize. Jsem presvedcen, ze to bude, ale nejsem idealista, abych si myslel, ze to bude "zitra".
zverejneni informaci:
Souhlasim s nerocz, laznou, simandlem a radou dalsich, ze neni duvod proc informace tajit. Ty duvody co tady byly uvadeny jsou dost "mimo misu". Kdo je opacneho nazoru, uvedte alespon jeden podstatny duvod, ktery Vam nevyvratim 3 vetami.
Poznamka: v soucasne dobe nema smysl mapovat IP. IP plan bude (mozna brzy) prekopan, vcetne cisel AS. Mimochodem to je asi jedina zavazna informace, ktera se "taji" na CF - ted jsem ji proflak, asi budu (zastrelen pro vystrahu).
Connected forum:
Me "prinasi" connected forum jen to, ze ctu 2 fora, namisto jednoho. Ukazte mi nekdo jedinou informaci, ktera je na CF a nemohli by si ji presist vsichni. Samozrejme krome for uzavrenych skupin, ale tim se nic nemeni. A pokud se nekdo boji (snad opravnene), ze by moc lidi kecalo do problemu tech pripojenych, tak to by prece slo resit tak, ze zakladatel threadu by urcil, zda do nej mohou prispivat vsichni, nebo jen majitele aktivnich
nodu. Ale i to je podle mne zbytecne. Ja jsem za sjednoceni tech dvou for.
Tu Otovu mapu jsem jeste nestihl zkouknout, ale uz se tesim.
Na jednu stranu se tu porad prosazuji otevrene systemy (coz je jedine dobre) a na druhou stranu se nedokaze prosadit otevrenost v samotnem CZF. Velice potrebne a zadane by byli zejmena tyto veci :
- mapa topologie paterni site
- priblizna mapa pokryti, pokud se to mysli vazne se street accesem
- cenik internetove konektivity jednotlivych gw a jejich podminky
par lidi se tu uz o praktikovani tohoto zcela otevreneho pristupu pokusilo a dostalo radne pres prsty od komercnich ISP, kteri spravne zhodnotili CZF jako jejich zkazu. Zajemcum o pripojeni staci soucasna mapa - zkouknou viditelnost, zkontaktuji lidi na bodech, na ktere vidi , promeri spoj, nainstaluji a jsou Connected. Tolik k "otevrenosti".
Argumantaci o efektivnim vytvareni redundatnich spoju neberu - kazdy, kdo je Connected si muze trasu projet a zjistit, kudy to jede a HLAVNE se muze s provozovateli AP na trase dohodnout a Ti mu jiste radi topologii sdeli. Nemusi se vsechno resit umelou inteligenci pres pocitace, spolehal bych na lidskou inteligenci.
A davat jen tak vsem topologii site, kdyz k tomu neni zadny fakticky duvod, se mi vubec nelibi. Priipady zneuziti jsou a jsou dosti otresne, kdo ma zajem si je jiste vyhleda, neb se tu diskutovaly. Ostatne projedte si podobne projekty ve svete - k topologii se jako "anonymous coward" nedostane nikde.
Zaverem bych vsechny, kteri mohou, vyzval k vytvareni redundatnich spoju jak jen mohou a hlavne k posilovani spoju Ronjama, protoze WiFi pasmo je den ode dne zarusenejsi.