1) zadnej koax neni idealni a tak i kdyz se to odecte zbyte furt nejakej nebezpecnej potencial
2) i kdyby nezbylo nic tak je to furt nebezpecnej potencial vuci uzemenymu pocitaci, nebo aspon vuci napajeni, toho pocitace (pokud neni uzemenej, coz by bejt mel)
3) nejlepsi reseni je proste pri bource antenu odpojit a je to, coz nevim jak bude zrovna idealni u uzlu s x uzivatelama.
Jak jsem psal v mich drivejsich prispevcich: Zalezi na velikosti napeti a proudu blesku a taky na tom, jestli jste zlobili ;-)) . Skutecne si myslim,ze i u dobre namontovaneho hromosvodu a dobre namontovane wifi anteny je mozne,ze belsk znici pocitac s wifi + minimalne vsechny sitovky v LANce.
2kutil: Fakt by me zajimalo,co by zbylo z ty CB vysilacky. Mozna takovy maly skvarek a na strope cerna smouha....
Kdyz uz jste tu nacli ty CB - tak je naprosto doporuceno, uz pred bourkou odpojit antenu od stanicky, a to tak, ze jeste venku z baraku, vetsinou na svodu, obcas to byva udelane pres nejaky bazmek primo u anteny. U CB anten je diky jejich delce a tomu, ze jsou nastojato problem i v tom, ze staci pred bourkou na tech rekneme 6 metrech naindukovat dost napeti aniz by do nich slehl blesk.
Takze nevim, ale za bourky bych se mozna vzdal konektivity a odpojil i tyhle anteny, zejmena, je-li nebezpeci, ze do toho neco slehne, coz pri umisteni na strese rozhodne je.
Nebo, jak tu nekdo navrhoval - mit toho cast tazenou optikou, at shori co nejmene, cili typicky na pude kraxnu s antenou, od toho optiku do bytu, tam prevodnik na metaliku a hura... bleskojistky v rozdvojkach, pripadne ja to uz pro jistotu chranim UPSkou, kdyz mi spatne uzemneny PEN po zapnuti akumulacek trosicku zmenil napetove pomery v pocitaci do te miry, ze shorel nastesti jen zdroj, ale docela drsne. Ta UPSka precejen je trosku odolnejsi, zejmena kdyz pred tim je vsunuta i bleskojistka, cimz se skody zpusobene bleskem na pocitacich snizi nekam k 5000 Kc. Da-li buh...
Samo ze jsou bleskojistky na 2,4GHz, ale maji utlum podle vyrobce 1-3dB. A ten vajgl jak rikas je asi tak 90V coz na ty karty bohate staci......................
Jo a nemusi uhodit primo do baraku, ale klidne do baraku vedle. Dokonce ani nemusi uhodit, staci staticka elektrina behem bourky.
----------------------------------------------------------------
Re: Bleskojistky
No ono jde hlavne o to, co je to za bleskojistky. Na jake jsou frekvencni pasmo, a co vlastne jisti. Jestli jisti jen stineni proti zemi tak jsou nanic, protoze VF energie pobezi po kabelu a spali vstup. Pokud jisti vnitrek proti stineni, tak pochybuju, ze se delaj na 2.45GHz, protoze o existenci jisticiho prvku s tak malou kapacitou nevim.
Vsechny diody a podobne kramy maji obrovskou kapacitu, a jiskriste nebo doutnavka se zapaluje hrozne dlooouho - nekolik mikrosekund
a necha navic po impulsu vajgl o velikosti stovek voltu, kterej
ten vstup porad hrave vypali.
Ja si myslim, ze nejlepsi je na bleskojistky kaslat, protoze pravdepodobnost spaleni karty je tak mala, ze se to pri jejich cene nevyplati. Kdyztak se karta vyhodi a koupi se nova. Na zniceni karty bude potreba aby uhodilo zhruba tak do baraku, coz se stane velmi zridka.
Hele dostali se mi do ruky - spolecne s antenou od byvale kabelove televize jiste bleskojisky(prodpokladam ze to budou ony)
stoji na nich :
EAGLE COMTRONICS patented, a HP-1 na jedne a na druhe
ESN-7-SN-M1 047
nevite zda bych je mohl pouzit, utlum a hodnoty kV mi nejsou znamy. Ma s tim nekdo zkusenosti.
Dik
Proboha, jaky jsou vubec rozdily mezi tema bleskojistkama? Proc maj jedny utlum 0.3dB a druhe 3bB? Jsou nektere z nich bezpecnejsi? Proc jedna stoji 500 a druha 1500???
Tak k tem uzlum a take k primemu versus indukovanemu napeti:
Na chalupe mame telefon vedeny zemi, pak asi 4m po stene ve
vysce 2m. Konci v krabicce se zasuvkou, nasleduje telefonni
pristroj. Vse daleko od hromosvodu i elektrickeho rozvodu. Rekli
byste dosti bezpecna situace.
Chyba lavky. Asi tak jednou za leto svihne nekde hodne blizko,
na vedeni se naindukuje napeti, bezi az k zasuvce, zarazi se
o ten uzel, rozmota ho (!) a vyrazi dynko zasuvky. Telefon prezije
v pohode, my proste jen zas zamotame ten uzel, narazime vicko
a jedeme dal.
He? Sila, ze? Je ovsem pravda, ze mame chalupu na exponovanem
miste (coz ovsem na prvni pohled neni znat - neni na kopci, ale ve
svahu, nikoli ve velehorach, nybrz v Orlickych horach a nadmorske
vysce 656m.n.m).
Pripojit antenu k hromosvodu? Specialnim dratem, nebo jak? To to ale potom koupi primo, i kdyz neuhodi primo do ni, ale do hromosvodu, ne? (Pravda, deset metru vedle nebo primy zasah je asi totez, podle toho, co tu pisete ...).