No podla mna, teda aspon co o sietach viem, tak plati tiez pravidlo 5-4-3, cize viacej ako 4 switche za sebou by nemalo byt. Teda nezalezi iba na zariadeniach ...malo by sa aj pocitat s tym, ze kolko maju prenosoeve cesty - kable medzi prepojmi -ale tymto posledny som si neni moc isty mozno iba trepem )
Nic vam nevravi nieco take ako Broadcastova domena? Ako tu uz niekto spominal existuje nieco take ako timeouty pokial by mal paket dorazit ne miesto urcenia.....
Ja sosobne mam siet rozlezenu po par panelakoch. Totologia hviezda. V strede jedneho panelaku switch a potom ku kadzemu zo 4och panelakov ide z neho FTP kabel. Tieto kable maju dlzku od 80 - 130m. Vsetko mi fici na 100Mbit FullDuplex. Ale musel som na konci kazdeho tohoto kabla dat router, pretoze ked som raz supol jeden dalsi switch, vytvoril som najdlhsiu cestu PC-PC cez 5 switchov a kompletne mi vytuhla siet.
Ked som prisiel k jednemu navzdialenejsiemnu switchu ( ktory mam doma ) a vypichol som z neho uplink - tak siet "sa rozbehla". Isla aj vtedy, ked som kabel zapichol spat do switcha avsak ked som chcel pingnut nejaku velmi vzdialenu IPcku tak opat siet vytuhla.
tolko moje prakticke skusenosti
musim este podotknut, ze nemam peniaze na ziadne kvalitne, nedajboze layer3 switche, ktore iste maju vo vacsich firmach a podnikoch. O ISP asi ani vraviet nemusim )). pouzivam len najlacnejsie "sunky" ale bezia ako maju
Pokud vím, tak pravidlo 5-4-3 platí pro huby!! Ne pro switche. Pouze sí? z hubů vytváří jednu kolizní doménu! To v přepínané síti není, protože každý port je oddělená kolizní doména.
Ale to tu asi moc vás nepochopí - už to říkám potřetí. :(
Problém velké broadcastové domény zase řeší "chytré switche" tzv. BroadcastStorm filtrem a tvorbou VLAN (Virtual LAN) - ty úplně oddělí od sebe i broadcasty, mimo to se zvedne bezpečnost a přinese to i jiné pozitivní aspekty. Stačí tyto "vychytávky" jen začít používat.
Btw:A někdy je laciná šumka docela hnusná - já si takovu nekupuji - a vím proč. Když se s tím vrátím k těm switchům, tak to asi bude tím že ty laciné skoro ani neví co mají dělat (moc laicky řečeno, ale už nevím jak bych to tu řekl)
Mne ide o to, ze sa mi neoplati kupovat vacsie ako 8portove switche...
Mame tu panelaky ktore maju 6 poschodi a na kazdom poschodi po 2 byty a cely blok ma 5 vchodov.... Takze mozem zabudnut na nejake kvalitnejsie 16 portove switche. Nechce sa mi natahovat kilometre kabla
CS nie je Counter strike ale centralny switch
BS mali byt switche v kazdom bloku ale z dovodov ako som pisal vyssie som tam musel hodit routre
VS1..5 - su switche ( 1 az 5) v kazdom z vchodov
Lada mohol by si mi teda doporucit nejake "rozumnejsie" switche ktore by aj chodili bez tych routrov???? ale aby nestali majland....
dik
BTW: Inak povacsine pouzivam vzhladom k minimalnej velkosti switche Genius GS4080 Mini