tak jsem se chtel pripojit do okolniho pocitacoveho sveta pomoci wifi. Nez zainvestuju do vlastniho zarizeni, tak jsem si pujcil notebook s kartou a externi antenou a promeril si co chytam.
Program network stumbler mi vyhodil z jedne strany pokoje 100AP a z druhe strany 30 AP.
No a moje otazka zni pokud se nebudu pripojovat pres nekoho z czfree.netu (bohuzel ten signal je nic moc), jak by slo kontaktovat kohokoliv z tech 130AP za ucelem existence v nejake siti (vymena dat s uzivatela atd.) popr. internetove konektivity? Nebo to je mi tech 130 AP na nic a mam to s wifi zabalit?
Vyber si nejlepší AP, kde se ti bude jevit spojení po WiFi jako stálé a podle informací, uvedených v mapě CZFree.
Jestliže se po malých pokusech dostaneš rovnou na Internet, tak je vyhráno. Je to v případě, že AP poskytuje DHCP adresy a má přímý volný přístup na sdílené připojení.
jistě, řada těch AP patří do běžného využití mimo CZFree a část je jich chráněna. V hustých oblastech se dá zjistit opravdu ohromné množství AP (jako třeba Václavák, Nuselský most atd).
Po zjištění ICQ z mapy lze navázat kontakt a domluvit se.
Wifi antena je poznatelna vetsinou na prvni pohled.
Dle signalu lze poznat.
Komercni ISP kteri nedejboze pouzivaji wifi jsou vetsinou identifikovatelni dle SSID a APNAME.
Sit CZFree.Net je identifikovatelna jednoznacne a jako jedna z mala a ve svem meritku jedina ma verejny system ktery umoznuje lokalizaci.
Lokalni sitky "hrajusinavlastnimpisecku" jsou posledni vetsi skupinou.
Vzhledem k tomu ze popajn2 se ucastni diskuze na tomto foru site CZFree.Net, dalo by se rici (idealisticky) ze vi co CZF je a ma zajem byt jeji soucasti. Jestli mu jde pouze o internet, bylo by lepsi kdyby mu tyto fora slouzila pouze pro technickou pomoc a ohledne ziskavani sluzeb se obratil na nektereho z komercnich ISP kteri mu radi pomohou.
Mylsím, že většina lidí nepochopila na co se popajn2 ptal. Tech 100AP co chytli nejsou v CZFree a chtel by vedet, jestli je mozne je nejak kontaktovat.
Me osobne by taky zajimalo, jestli je mozne nejak zjistit polohu ci poslat pres wifi nejaky vzkaz (neco jako net send). Je neco takoveho mozne?
tak se znova vkladam do debaty. Jsem rad, ze nekteri muj problem pochopily (bikerzigi, ninja atd.) a ze ho nemam sam (KY -Hunter).
Nemam ale moc radost z toho zaveru. Je mi to docela lito, protoze jsem na fakt vysokem panelaku a myslel jsem, ze kdyz vidim skoro 130 AP tak se snad nejak konektnu:( Dokonce kdyz jdu do posledniho patra, tak mne staci normalne jen Orinoco wifi karta a uz tam chytam par AP...
Jeste zkusim nejak vylezt uplne na strechu a snad tam bude na nekoho z CZF lepsi signal (tohle mereni byl jen balkon, protoze jsem se nechtel s nikym dohadovat). Vzhledem k tomu, ze pokud mne oci neklamaly, tak u nas na strese je komercni wifi antena, tak vazne pochybuji, ze mne tam nekdo pusti...