zdravím, mám problém s qosením linky je tu někdo ochoten mi s tím poradit/pomoci? Pokud použiji HTB nebo CBQ omezování rychlostí mi vůbec nefunguje. používám debian s kernelem 2.4.21. případnému obětavci pomoc vrátím i s úroky
jo, na tohle jsem se koukal, jenze to je poouze castecne reseni. bohuzel tam potrebuju docpat imq a za boha se mi ho nedari prikompilovat do jadra.
jinak jsem zkousel pouzit HTB, ale to nejak nejede (HTB.init)
zaklad je:
podpora htb v jadre -> u mandrake 9.1 uz to tam je, jinak
se to musi dondat.
patchly tccko.
iptables
pres tc vytvoris classy, jak by jsi si to predstavoval.
markovat muzes bud pres tccko, ale pouze v pripade ze tam neni nat.
jinak pres iptables a markovat v mange postroutingu pro prichozi data pripadne preroutingu pro odchozi.
peknej navod na zaklad ma devik -> ten co udelal htb.
Jinak peknej ukazkovej script pro pochopeni - xchaos.
Bacha na jednu vec!!!
Pokud je nat, tak se musi dat po vytvoreni rule pro markovani jeste povolit packety pro ten rule -> tj. treba iptable... -t mangle -A POSTROUTING -d xxx.xxx.xxx.xxx -j ACCEPT jinak to nefunguje(i kdyz pakety normalne lezou, ale nemarkujou se). S timhle jsem se pral asi mesic nez jsem na to prisel, nadaval skucel a proklinal htb. Jinak Xchaos to ve scriptu ma, ale ja to prehlid.
mam debiana, posledni verzi ale unstable, jadro je prelozene od macrose s touhle podporou.
ale nejak to nefakci. vzhledem k tomu ze jsem jeste mluvil s devikem tak mi doporucil pro to co chcu abych tam dorval imq, to je to co mi nejde. potrebuju totiz pujcovat nevyuzite pasmo i pro ostatni sitove karty. bohuzel mam dost komplikovane deleni rychlosti, ale bohuzel to lepe vymyslet neslo.
právě s iptables. nebyl jsem schopen najít patch a zdrojáky. mám verzi 1.2.8. jestli to jde zkuste mi někdo prosím napsat návod tzv. pro blbé. moje politika přidělování je následující:
mám několik různých rychlostí a minimálních rychlostí (CIR), říkejme tomu agregace, cir a agregace je v podstatě to samé z konečného pohledu.
agregace jsou následující: 1:8, 1:4:, 1:2, 1:1
u některých agregací se nevyskytují určité rychlosti, protože by to nebylo použitelné.
máte někdo nějaký nápad?
mám jedno řešení, le potřebuju tam nějakým způsobem docpat ještě kontrolu mac adres.
v /etc/hosts vypadají řádky následovně:
ipčko FDQDN CN #MAC typ_sluzby rychlost status
pak je skript, ktery si vytahne informace o jednotlivych ipadresach a podle toho vytvori tridy a seskupuje tz lidi.
teorie je vymyslena, jenom to uvest v praxi.
jinak s tim patchem to zkusim.
diky za radu.
ohledne overovani mac adres, myslim ze tam to narazi na problem kvuli imq. podle toho co jsem pochopil tak se vsechny pakety markuji pres iptables. po omarkovani jsou z vlastniho ethernet rozhrani predane do imq, kde se nasledne provadi nejake brikule pres HTB.
pruser je, ze s tcckem vubec neumim, takze bych jenom potreboval poradit jak to tam docpat a updatovat zaznamy.
A ted jsem to uplne nepobral s tim imq, ty jako budes shapovat co???? Predpokladam ze traffic na net, teda spis z internetu. A i kdyz to otom jdena vic rozhrani, tak nepotrebuju imq protoze shapujun jenom na tom rozhrani co je net.. ne??
Alespon tak to delam ja.
Jo, jasne.... mas pravdu... ja vul.... ja jsem totiz myslel jenom na tens vuj pripad jak to mam udelany a vubec mi nedoslo jak to bylo mysleny puvodne.... sorry za blbost....
nebudu se s fyzikem prit, jenom se ridim informacemi co jsem dostal od devika. jde o to, ze mam nekolik rozhrani ve stroji: a to konkretne 4. z toho je jeden pro pristup do netu, a zbytek jde do me site. potrebuju take zajistit pujcovani nevyuziteho pasma mezi jednotlivymi rozhranimi. podle devika to jinak nez pres imq nejde.
daleko komplikovanejsi situace nastane ve chvili, kdy budu mit zalohove spoje jak na vlastni siti tak i do internetu.
jeste jedna vec: pres tenhle router se bude spojovat veskery trafic nejen do netu, ale i do ostatnich lokalit (ze zlina do vsetina a valmezu, spoje se momentalne stavi a planuji). takze to je narocne na vykon jak prase. casem to bude stejne resit cisco, ale bohuzel nemam zbytecneho dalsiho pulmelouna na to cisco.