Kdyz mam router, rekneme s 200w zdrojem. Jakou budu mit spotrebu energie / mesic? Nejde mi tu o konkretni ceny energie za jednotku a podobne. Jde mi o to, jestli se automaticky tedy pocita, ze spotreba je 24h tech 200w nebo je-li to nejaka maximalni hodnota, kolik zdroj >utahne< a vysledna spotreba je zavisla na tom, co vse je momentalne v routeru v provozu a pripojeno za komponenty.
Zaroven by me pripadne zajimalo, jestli jsou moznosti nejakejch slabsich zdroju (s realnou funknosti pro router 3x wifi, 1x ethernet) - pro pripad, ze se spotreba odviji od vykonu zdroje.
Prosim o nejakou srozumitelnou radu, jak to vse teda vlastne je :-)
Diky mnohokrat. To je presne to, co jsem potreboval vedet.
doposud jsem to bral (a pocital spotrebu) jako ze zdroj odebira ze zasuvky stabilne dejmetomu tech 200w a komponenty uz si bud ten transformovanej proud berou nebo ne, ale nemaji vliv na odber toho "transformatoru" - zdroje.
Pak mi vychazely docela pekny palky za elektrinu, napr. cca 500kc/mesic za router, coz je docela hodne.
Dekuju vsem jeste jednou za odpovedi, presne o tohle mi slo a odpovedi jsou pro mne naprosto vycerpavajici (a optimisticke, hih).
Dejte pozor na to ze proud odebirany _SPINANYM_ zdrojem ktery _je_ v PC nema sinusovy prubeh - coz vetsina zejmena digitalnich multimetru neumi postihnou a pak ukazuje zkresleny vysledek - takze kulantnejsi by bylo mereni watmetrem (ktery ja osobne taky nemam, takze merim digitalnim multimetrem a beru to jako orientacni hodnotu jestli to zere "hodne" nebo "malo" :-)).
Dalsi reseni je vypnout na den vsechny spotrebice v dome (veci v lednicce a zejmena v mrazaku to odnesou) a odecist elektromer.
To zjisteni konkretni spotreby jsme tu resili a zda se, ze by nemel bejt problem to odecist na elektromeru, ktery tady jsou rozdeleny do nekolika okruhu a v tom nasem by snad nic jinyho bezet nemelo (pokud se nerozsviti na schodisti ;-)).
Nevim presne k cemu to potrebujes, ale pokud budes chtit znat naklady na provoz naprosto presne, tak doporucuji sehnat si starsi elektromer (v bazarech to nebyva problem sehnat za par korun) a udelat si vlastni podruzne mereni. Tak budes presne vedet kolik Ti server "sezral". Mam neco podobneho, nebot se v dome o prime naklady sabnem. Elektromer jsem ale neshanel dostal jsem se k nemu jen omylem kdyz PRE po urcite dobe elektromery menila.
Ne opravdu tohle nebude problem. Jak uz jsem predeslal, na tom elektromeru, o kterej se mi jedna (svetla chodba + puda - o kterou jde) nebude vubec zadnej problem to zmerit.
Ten problem byl vazne v tom, JAKYM ZPUSOBEM se to cely pocita. Moje zcestna informace byla ta, ze se pocita 200w zrdroj jako 24h odber 200w proudu, coz uz ted chapu, ze je uplne jinak a coz je pozitivni zprava! ;-)