Dobrý den ,
chtěl bych svou síť ( ani né síť ,ale takové propojení pár lidí ) udělat nějak czf pozitivní . Tím myslím ,že bych chtěl aby bylo možné propojit se s jinými sítěmi pomocí tunelů a podobně . Jde mi o to že nevím jaký bych měl použít rozsah IP , jaké AS a podobně . Síť je malá takže přečíslování ze současných adres není zase takový problém . Jako bránu používáme router s mikrotikem takže by asi nebyl problém nastavit openvpn tunel někam dál . Zatím nemám zkušenosti s použitím ospf ani bgp tak bych chtěl nějakou radu jak začít , kde požádat o tunel a podobně . Hlavně by mě zajímalo jak je to z tema ip adresama a dns jmenama . Síť je hlavně v Uherském Hradišti a jeho nejbližším okolí kde je kontakt pro uherske hradiste napsany na nekoho ze Zlechova což bude někdo ze slovácko free net a ti používají svoje vlastní rozsahy (nekompatibilní s czf ) takže si myslím že by šli použít ty přidělené pro ně . Takze prosím o rady jak začít .
tak pŕečíslovat sí´t nebude problém .
slfree.net je opravdu néco jiného než slovácko free net (to je takový zdejší velikán který nemá připojení nijak obzvlášť kvalitní a navíc používá svoje vlastní adresy )
k unart patří ještě twikinet ,ten je tu nejblíž ( 6 km ) s těma jsem jednal zda by byli ochotni nas zaćlenit a nevím zda používají nějaké czf adresy .
chtélo by to tedy dát dohromady alespoň néjaký seznam kdo , co pouźívá (zlínczf a slfree.net ) aby bylo navýbér z několika rozsahů
na strankach brnenskeho czfree je pro Uherske Hradiste 10.131.5.0/24 což se mi zdá podezdřele malé ,ale myslím že celý rozsah 10.131 bude volný . Nevím co používá slfree ale zda se mi ze neco takoveho jako 10.14x tam bylo .
kazdopadne uz jsem napsal dopis na nic.czf tak uvidime co mi odpovi