název threadu asi nebude uplně nejpřesnější, ale mám následující problém:
plánuji převěs optikou cca asi 70m. Na jedné straně to bude přichyceno ke stožáru druhá strana ke komínu. Majitel stožáru má podmínku, že musíme zjistit jakou silou pak bude kabel na stožár působit například v zimě. Aby to ten stožár nezbouralo :-)
Pak mám ještě druhej dotaz. Výška dvou kotevních bodů je cca 10m nad zemí. Když vezmu v potaz průhyb kabelu, dá se určit jak vysoko bude kabel v nejnižším bodě?
Nojo, ale kolik námrazy je schopno se na té samonosce udržet? Podle mě ji kilo na metr nějak moc ... to by byly asi hodně velké rampouchy. Ale netuším, jak to určit/spočítat přesně.
Pozor na základní fyziku. Lano zavěšené vodorovně mezi dvěma body působí na své úchyty několikanásobnou silou než je jeho hmotnost. A to čím více bude lano napnuté, tím větší silou bude působit. Jedná se totiž vektorový součet kdy tíhu kolmou k zemi vyrovnáváte dvojicí šikmých sil. Zjednodušeně by to šlo spočítat, když vezmeš velikost průhybu jako jednu stranu trojúhelníka a polovinu rozpětí jako druhou. Z toho ti vyjdou úhly a síly.
A jak velký budeš mít průhyb bude záležet na tom, jak moc lano (v tomto případě kabel) napneš.
Ten kabel bych chtělo použít ten flat co píšeš. Zatím je to ve stadiu příprav. Stačí nám i 2 vlákna. Takže stačí slabej a tenkej. Snad jen aby vydržel tu vzdálenost.
Pak ještě kolem celkove hmotnosti. Kabel má hmotnost 32kg/km což je cca 2kg na ten 70m kousek. Hmotnost samotnýho kabelu je teda sranda tzn 1kg by bylo na jednu stranu. Stejně mi to přijde nějak málo.. většinou když tahám někde UTP a někde vysí tak mi přijde že je docela těžký.
Problém teda může znamenat ta námraza. Otázka je kolik se na tom kabelu námrazy vytvoří. To je spíš otázka na někoho kdo už takovej převěs má
Co to je za stožár? Mám taky strach o ten komín, v jakém je to stavu a jak bude kotva daleko od horní hrany? Komíny nejsou obecně moc stabilní, ty staré obzvlášť. Mimo jiné to na něj nesmíš dát tuším ani kvůli normě.
Optika je blbá, tou nemůžeš zatopit, aby se ta námraza rozpustila:-) Zkusím se zeptat bývalého kolegy, co měl co do činění s tenzometry na měření námrazy, kolik to tak bývá ...
Taky bych se mohl mrknout, jak to má ob-soused udělané doma, má anténu na rádio z baráku až na konec zahrady ...
Určitě do komínu žádnou kotvu nedávej,na to se prodávaj sady na opásání komínu.
Jinak u takhle lehkého kabelu se s hmotností celku nemá v podstatě cenu zabývat,prověsí se ti to tak max 1m podletoho kolik použiješ "napínáků" na vyšponování.
Běžně jsme zavěšovali kabely 1cm-2 cm a nikdy s námrazou nebyly problémy,kmitáním ve větru ve vždycky nějak oklepe dřív než se stačí vytvořit.