nedávno jsem řešil problém zálohy napájení pro Routerboard a napadlo mě, jestli někdo nemá podobný problém. Navrhnul jsem zatím jednoúčelový a jednoduchý záložní zdroj, který při provozu na síť napájí RB a současně nabíjí 12V aku a při výpadku napájení se online (bez prodlevy) přepne na aku. Používám to na sloupu veřejného osvětlení a na jednom solárním panelu.
Vcelku jednoduše by šla udělat i verze pro 6, 24, 36 a 48V, také s ochrannou vratnou pojistkou proti zkratu, nebo odpojovač baterie v případě vybití. Taky mě napadlo čidlo napájení, ale to by se muselo nainstalovat jedině na sériový port, na ethernet by bylo dost drahý...
Napadlo mě, že bych mohl pár kousků vyrobit, ale nevím, jestli by to vůbec někdo chtěl. Je po něčem takovém vůbec poptávka?
25.07.2007 v 20:45
soooc
Senior Member
Re: Hodí se někomu záložní zdroj 12V nebo 24V pro AP nebo RB?
No, není to přesně to co jsem měl na mysli... Emko ten 55W zdroj prodává za 1035,- Kč bez DPH...
Měl jsem na mysli jen takové "udělátko", které se zapojí mezi napájecí adaptér a AP. Baterie se může měnit za provozu, bez výpadku. Napětí adaptéru (a baterie) si pak zvolí uživatel a nemusí se omezovat jen na 12V. Na výstupu "udělátka" by byl něco jako pes, ale na DC jacky, aby se dalo zapojit víc APček. Už mám prototyp, ale zatím jen ve smršťovací bužírce. V reálu tam asi místo psa bude svorkovnice, ta je levnější.
Něco podobného jsem měl na mysli, avšak bez toho příšerného chladiče a s možností nastavení pro různá napětí... ještě to musím promyslet. Výstupní proudy jsou zatím v tom nejokleštěnějším návrhu bez limitu (podle pojistky a zdroje), ale pro jiné varianty uvažuju do 3A.
no my to resime trochu bastl cestou pres ups vim ze technicky je to nesmysl mit 24V baterku, za ni prevodnik na 220V, a pak trafo na 24V, ale je to odzkousene spolehlive reseni. Jasne ze solarnim panelem asi upsku neutahnu ale to zatim nebylo nikde potreba. Stary upsky vytriskany na polovinu kapacity vyhazuje nekdo kazdou chvili a na napajeni RB bohate staci jeste par let
No a tam kde je potreba aby to tahlo nejake vykonejsi PC a zaroven nejaky ty routerboardy tak se to vyresi jednou zalohou oboji..v hlavni serverovne jsme na branu prebastlili stary vetsi APC s vytriskanejma baterkama na 2ks 55Ah autobaterii, funguje to bez problemu a uzivi to pri vypadku branu, stat server, switche a dalsi drobnosti cca 3-4 hodiny..a nase brana rozhodne neni nejaka stara sunka a procesor ma prace dost
Pro vylepseni by bylo vhodnejsi pouzit spinany stabilizator treba LM2576 a podobne. Jde o to, ze to netopi a tudiz to setri celkove naroky na energii, je to vhodne tam, kde je hlavni zdroj na hranici funkcnosti.... Toto sem resil na jenom vykryvaci, jelikoz byli omezeni zdrojem, tak se to resilo pres spinane stabilizatory, je to sice o neco drazsi nez obycejna 78xx ale vyplati se to...