POWERuser
Member
|
Taky jsem chtěl kupovat tuto mašinku, ale odradilo mě hlavně to, že mi nikdo(ani výrobce) nebyl schopen říct na kolik aktivních uživatelů je to stavěný. Takže sem si to musel odhadnout sám.
Předpoklady byly takový, že naše sí?(tehdy) měla kolem 80 uživatelů, a linku garant 4Mbity a NEZVLADALO TO při větším zatížení-ping rostl, ikdyž byla volná kapacita se tahle kapacita k uživatelům nedostala. Běželo to na P66(127MIPS) a samozřejmě Linuxu s HTB.
Oproti tomu tato mašinka má opravdu cca 300MIPS ARM pro?ák, nevím jaký QoS ale nejspíš CBQ. To je asi 3x výkonnější než HTB(použitím HTB3 by jsme se dostali na stejnou úroveň jako CBQ).
Tedy Zion je asi 6x rychlejší jak naše původní sestava.
Nyní máme 4000MIPS pro?ák na stejným linuxu. Teď je 150uživatelů a 8Mbit garant. Vše šlape supr. Je to asi 4x nárůst. Tedy dostáváme se k hranici, co by teoreticky měl umět Zion. ALE tím by to všechno haslo. My naproti tomu ještě můžem změnit verzi HTB na lepší. Rychlejší pro?ák. Tedy do budoucna, pro větší sítě, nemá tento router smysl(ale je fakt že za tu pidi cenu to asi na tyhle sítě ani NENÍ navrženo). Proto sme si ho nakonec nekoupili.
PS.: Psal sem to všechno jen orientačne, tahle problematika je složitější - chtělo by minimálně zkusit nasadit v nějaké opravdu velké síti, jak by to scalovalo.
Naposledy upravil POWERuser 28.04.2006 v 09:25
|