Přesně tak. Je škoda, že široká veřejnost včetně poměrně odbornejch médií pořád vidí v CZFree.Net jenom charitu, internet zadarmo nebo za co nejmenší peníze. A přitom, jestli si dobře vzpomínám, o internetu v době vzniku sítě padaly slova typu možná, časem, někdy později. A těžko říct, zda by se nějakej "levnej" internet dneska konal, nebejt Deuovy smlouvy s Transgasnetem, projektů IGW Prometheus a Thundernetu/Supernetworku (a určitě i dalších).
Kdyby nám po půl roce provozu sítě někdo řek, že bude mít v roce 2004 tisíce členů, asi by jsme se mu vysmáli. Dneska je to realita, lidi táhne levnej internet, protože naše skvělá vláda neni schopná ho zajistit od komerčních subjektů.
Já osobně proti lidem, co jsou v síti jen kvůli internetu, nic nemám. Sám se bez mučení přiznám, že se mi projekt líbí a klidně bych zůstal připojenej i kdyby všechny dostupný IGW skončily. Ale taky se sám bez mučení přiznám, že kvůli internetu jsem přišel, zaplatil jsem 4000 za cestu do neznáma (sice jsem si to na tejden vyzkoušel, ale...), protože dial-up mě sral a 2000 měsíčne taky. Sí? tyhle lidi, který táhne levnej internet, potřebuje asi úplně stejně, jako zkušený administrátory linuxovejch routerů a elektrikáře. Ale pokud za pojmem CZFree.Net někdo hledá jen způsob, jak se co nejlevnějc připojit k internetu, hledá špatně, o tomhle projekt CZFree.Net neni. Ten je o komunikaci, o broadbandu, o svobodě. Je to o spojení na platformě, kterou sami budujeme a internet k tomu nepotřebujeme. |