Zdravím,
mám následující problém - linku od providera a 20 uživatelů - jak udělat, aby všichni mohli na internet a zároveň se neviděli. Jde to přes řiditelný switch ? přes VLANY ? jaké použít zařízení ? děkuji za návrhy ( šířku pásma řídit nepotřebuji )
brody55
Pokud sou propojeni kabelama, tak by bylo nejlepsi dat tam PC, nahodit na ethernetu 20 alliasu kazdy z jine site a zakazat neroutovani mezi nima. tim zajistis ze se neuvidi a pokud budes delat na routeru NAT tak se na sebe nemaji sanci dostat.
Na oddeleni uzivatelu jsem poridil do firmy 24portovy, radoby managovatelny switch Ovislink FSH2400RS, za nejakych cca 3200 Kc. Vlany mam nastavene na portech, ale melo by to podporovat i TAGy. Nejake mouchy jsem sice nasel, ale za tu cenu slusna masinka.
Je evidentní, že tato problematika nespadá do komunitní amaterské sítě a její řešení na tomto fóru není ON-TOPIC.
V komunitní siti takovéto šílené restrikce, zábrany a jiné překážky nemají co dělat, snažíme se i všemožně přinutit lidi používat otevřené dynamické routování a vyházet veškeré NATy, co by psychologické firewally, v některých je to hluboko zakořeněno koukám.
V tomto ohledu tyto snahy nejsou nijak přínosné pro komunitu a už vůbec nevidím přínos pro komunitu rozebírat zde restriktivní řešení, když komunita má být celistvá a její hlavní princip je podpora tranzitního trafficu, nikoliv vaše snaha tu lidi od sebe dělit, aby náhodou ani jeden bit se nezatoulal k sousedovi vedle, tohle si řešte pánové někde jinde ale tento portál neslouží jako všeobecná poradna pro komerční provoz, nebo? kam jinam vaše snaha spadá než do komerce či do jiné než CZF sítě.
Vlákno zavírám, a prosím všechny zúčastněné aby nadále takovéto off-topic problémy sem na portál netahali, o jedno zbytečné nekonstruktivní vlákno navíc !
Neberte to jako cenzúru ale jako moderoci s cílem usměrňovat diskusi na fóru, fakt restriktivní řešení do CZFree.Net nepatří, řeš te to prosím na jiných známých portálech, kde to bude mít větší užitnou hodnotu než-li tady.