Trosku jsem v tom mel taky zmatek, nez jsem zjistil, ze pod pojmem "Obcanske sdruzeni" se tu pletou dve ruzne veci. Jak uz tady zminil Azzie, je mozne zalozit Smlouvu o sdruzeni pravnickych a fyzickych osob dle §829 Obč. zákoníku. Je to ta nejjednodussi forma a ma to tyto vyhody:
+ neni nutne vest ucetnictvi
+ staci sepsat vhodnou smlouvu
+ nemusi se registrovat na MV ani nikde jinde
Zatim jsme to pouzili pro "rozjezd" naší sítě, ale uz jsme zjistili i nektere nevyhody. Hlavne to, ze se sdruzenim ktere nema vlastni ICO se nechce nikdo moc bavit - resp. ze nas nechapou jako sdruzeni ale ze musime nastrcit jednoho cloveka ktery to vezme vsechno na sebe (to jsem zatim ja ). Stalo se nam to pri zakladani uctu u eBanky a taky pri podpisu smlouvy s dodavatelem konektivity do Inetu. Pravdepodobne se budeme casem transformovat do Obcanskeho sdruzeni tak jak tady pise Majkl.
Ale i tak myslim, ze jsme to udelali spravne, proc hned vest ucetnictvi a behat po ministerstvech kdyz clovek ani nevi, jestli se to nakonec povede, ze ??
spoluvlastnictvi neni zas tak strasne zlo. Vecina AP vybira od klientu nejaky jednorazovy poplatek, a presto ze to nikdo nerika, klient si tak vlastne kupuje cast vybaveni AP, stava se spoluvlastnik.
Sdruzeni osob mi prijde pro komunitu, ktera ma malou fluktuaci clenu a tim padem nemusi stale resut vyporadavani podilu majetku, jako dobra volba.
Chci si zalozit OS a zajimalo by mě jestli je nutné mít v této organizaci valnou hromadu,jestli ano podle jakého zákona.Já jsem si cetl 83/1990sb a tam jsem nic takoveho nenasel jen naky odkaz o hospodareni druzstva 109/1964 ale ten je zrusen.To hospodareni by mě take zajimalo jaky zakon to obsahuje diky za odpovedi