naprosto bez problémů. Mnohokrát jsem to klasicky pájel, je to ale docela práce má-li to být profi - aby se průřez moc nezvětšil, bylo to bytelné, vodiče se musí dostatečně odizolovat, pak to celé přetahnout smrš?ovačkou... Jinak se na to dají koupit také spojky, nemyslím ty plastové s RJčkama, ale přímo kovové se stejným systémem - nožíky - jako mají RJ zásuvky/patche.
Špatně jsem položil otázku. Mně nešlo o prodloužení kabelu někam nad 100m, ale o prosté prodloužení nebo lépe nastavení kabelu končícího někde ve zdi v krabici kabelem dalším bez překročení 100m. Jde spíš o impedanční vlastnosti a následné chování takového spoje a kabelu jako celku. A pak také o případné zkušenosti s vlastním provedením, např. jak na izolaci (smrš?ovací trubičky, ...) apod.
To neni problem .. odborne tomu rikame "ruska spojka" Staci smotat oranzovy a zeleny par, tj. na pinech 1-2 a 3-6, ostatni nejsou potreba. Ale pri cene 11 Kc za klasickou spojku bych to povazoval spise za krajne nouzove reseni.
Nemas kontakt na firmu kde mi udelaj optickej kabel na miru i s konektorama co jen strcim do prevodniku? Kluci na srazu rikali ze se to takhle necha objednat a vyjde to od 6000 vyse. Nejdrazsi budou precijen ty konvertory, konektory a prace. Delka kabelu pak uz neudela tak velkej rozdil v cene (pokud se nebaime o rozdilu 100m - 3km).
Toho odpalovani traficek bych se az tak nebal pokud to nepotahnu zrozvna z vysokeho komina. Pokud je to po zemi mezi barakama a oba maj spolecny zemneni pres sloupy NN, tak si myslim ze ten malej rozdil v potencialech pri bource traficka snesou.
Navic me staci tzv. "CZFree spolehlivost". Samozrejme jak kde, aby me nekdo netahal za slovo. Kdyz to nekomu doma odejde, tak si holt vymeni traficko a basta, par mu jich tam necham v pytlicku.
No jo, ale prozrad kde. Potrebuju koupit komplet uz navarenej. chci samozrejme FD a k tomu prevodniky cim levnejsi tim lip. 100Mbit staci, ale to je ted stejne vedlejsi.
Takovyho kamose ja nemam a "tady" se bohuzel nic koupit neda... :-)
lze nastavit jak tedy pájením nebo "bez práce" pouhým ovinutím. Izolovat se nemusí, pokud se šikovně posunou u jednotlivých vodičů místa. Lze použít i miniaturní svorkovnici. Vyzkoušeno v praxi a potvrzeno sí?ovým měřákem. Ostatně přívod k počítači je defacto také prodloužení kabelu UTP.
Dalo se sehnat !!! Mimochodem nejlevnejsi prevodniky, no ja kupuju u RIDEA (d. k. 3) a ceny mam tedy hodne dobry a taky to mam blizko takze si pro ne muzu rovnou zajet a prekontrolovat. Bohuzel ti kontakt na toho clovika dat nemuzu, aby z toho nebyl pruser ale napis na PM nejak se domluvime. Jinak pro vsechny bestlire smotavani kabelu je prasarna (pokud tedy je nuten tak pekne spajet zaizolovat lakem a prethnout smrstovaci trubickou) a nebo spojka na RJ 45 za 11,30 s DPH :-P.
Takhle, ja nepotrebuju kontakt na toho kamose se svareckou, spis na firmu co to prodava.
Jinak co se tyce toho pajeni kabelu, tak nejjednodusi je samozrejme ta spojka, ale v drevnich dobach jsem to taky pajel. Dratek na dratek, pretahnout silikonovou bizirkou a takhle vsech 8 dratku. smrstovacku jsem tehdy nemel, tak jsem to zamotal izolepou a primotal jsem tam klacek od nanuku, aby se to nezlomilo.
To je vubec veskrze uzitecna vec, takovej klacek od nanuku.