Dobrý den, mám dotaz. Protože v dané lokalitě kde bydlím takinternet není, tak uvažuji o založení fy a jeho komerčního využití. Začel sjem nejprve uvažovat o nodu czfree net, ale nikoho jsem nesehnal a protoze to chci kvuli internetu tak konektivita od providera je draha tak bych to asi prodaval dál a třeba i pro czfree net.
Ale teď k tomu dotazu. Jak je nejlepší celou sí? sestavit? Kolik serverů atd. Je lepší mít jeden pořádnej server na všechno nebo na každou věc zvláště.
Myslím jako, hlavní Firewall, Router, web server, mail server, ftp atd. Nebo co s polu skombinovcat, protože sei myslím že není dobré míáít vše na jednom, protože když klekne mail tak pojede internet atd.
Dále bych se zeptal jaké HW použít, protože co jsem slyšel tak pokud použiji třeba Zcomaxy, tak na jeden kanál(kartu připojím max 10klientů a pak že je karta zahlcena a není schopna rozumných pingů. Prej slušné AP zvládají i 40klientů. Jak to tedy je?
Děkuji Xchaosi. ty něco takového provozuješ? jen k tomu poslednímu bodu. Mohl bych mít antény na super místě které je vidělt široko daleko, je to 50m stožár s reflektory, takže proto mi jde o tokolik lidí se dá připojit na jeden AP, asi bych dal několik směroveka a na každou jeden AP, aby to stačilo.
U mě je to ještě komlikovanější, protože přípoj od providera by byl asi 500m do tohoto vysílače. takže metalika do baráku, tam by bylo vše potřebné (servery, routery, firewally) a pak wifi na stožár a dalšíma anténama dále, tento bod by asi musel být postaven na AP, protože aby běželo PC na stožáru je asi blbé. Ty AP jsou přece jen asi bez jakékoliv údržby funkčnějí.
a ještě jak se zhruba počítá kolik klientu třeba na 256kbps linku.
Mám již nabídky od telecomu, tiscali, Contactelu od 65kbps to 2048. Nejvíce se mi zamlouvá ten 2Mbit protže za něj se platí je 40tis. a pak 64 vychází na 1250,-
Tak mám po náladě. Volal jsem na ČTÚ a prej pro provoz musím udělat 3věci.
1- Zdarma
2-Zdarma
3- protože zřizuji veřejnou telekomunikační sí? ve smyslu P - MP (Point - Multi point) tak musím mít licenci na zřizování veřejné telekomunikační sí?e a ta je za poplatek 100 000kč.-
Nevíte někdo o tom něco nebo jak to obejít, jestli se dá že to jako zřídí někdo kto tu licenci má.
Docela mě to naštvalo.