Už jsem toho hodně pročetl a vyšlo mi že je lepší 2,4 varianta. Při 5GHz je sice spoj rychlejsi a dokonce i na větší vzdálenost ALE je třeba přímá viditelnost. Zato 2,4 si údajně poradí částečně i s překážkou - třeba několik stromů v cestě. Co je na tom pravdy?
Rád bych vyzkoušel možnost se spojit na vzdálenost 13km - mám šanci?
02.09.2006 v 10:04
n.e.o.c.z
Senior Member
Re: která technologie wi-fi je lepší pro dálkový spoj, 2,4 Ghz nebo 5 GHz
Chci uskutečnit něco podobného v nezarušeném prostředí na přímou viditelnost a zsjímalo by mě, jestli se ten spoj na 13 Km dá udělat, aniž by se překročily limity ČTU.
13km bez viditelnosti je uz dost..rek bych ze v 802.11a ani b to v limitech nepostavis..motorola tusim tvrdi ze jejich canopy umi fungovt na takovyhle vzdalenosti i bez viditelnosti, ale zaprvy je to predrazeny a zadruhy bych spolehlivosti moc neveril..
asi bych to udelal s mezihopem pokud to pujde
02.09.2006 v 16:38
jojoj
Newbie
Re: Re: která technologie wi-fi je lepší pro dálkový spoj, 2,4 Ghz nebo 5 GHz
jojoj: Jestli mas v ceste 50m kopec, tak signal nechytis ani nahodou. Mam spoje, kde signal leti tesne pres spicky stromu, a musim rict, ze Fresnelova zona se tam projevi dost znatelne - je to na hranici funkcnosti, pritom ve volnem prostoru by na stejnou vzdalenost musel byt vyborny signal.
Motorola taky neni optimalni reseni - sice by to nejspis fungovalo, otazka je ovsem jak. Jediny, co bude fungovat spolehlive, je mezibod ktery uvidi na obe strany. A nemusi byt ani uprostred, porad je lepsi treba 2x25km s primou viditelnosti nez 13km skrz kopec.
takovej kopec nepropalis a na 13km nevyladis asi ani zadnej rozumnej odraz..
na tom kopci neni zadna budova kam by te nechali dat retranslaci? (treba za net zadaco)
50% procent zóny dělá cca -12 db ztrátu na spoji... tj pokud to líže špičky stromů tak se musí počítat s útlumem spoje o 12 db větším. Info z netu, jen to tu uvádím. Sám jsem řešil tenhle problém a nakonec jsme spoj "půlili" a v místě půlení teď máme ješte jedno AP s pár lidma takže vše špatné je pro něco dobré...
Pokud není kde "půlit" je to problém a na 13 km to fakt nepojede použitelně.