snazim se jiz od prazdnin nakonfigurovat moje AP tak, aby bylo vse podle CTU. Na strane wlan0, kterou pouzivam na pripojeni k jinemu AP mam 24 dB sito, je to nastaveno podle prispevku od DEU na zacatku tohoto vlakna. Vse je nastaveno, aby vysledny soucet byl 10 (teda karta 24 - 2 konektory - 0.75 kabel (zatim nemam bleskojistku, ale do jara bude) celkem 21.25 karta je nastavena na 56 , tedy dle tohoto vlakna -12 celkem tedy +-10 a soucasne to jede 11 Mbit . Predpokladam, ze je to v poradku. Wlan1 je jako AP, mam pouzitou antenu vsesmerovou 12 dB a pokud ji nastavim na soucet 10 nechytnu signal skoro nikde (maximalne na NB kartu 325 , ktera je nastavena na 130 - plny vykon tak do 200 M. Kdyz jsem delal pokusy, dal jsem na strechu HW AP , ktere ma tu 2 dB antenu a chytal jsem signal snad 350 m a i v dome pod strechou, pri tom souctu 10 nechytim pod strechou nic). Pokud nastavim wlan1 na vykon rekneme 190 , tedy dohromady 16 dB, chytam signal dobre.
Mohl by jste mi, prosim nekdo poradit, hlavne s tim wlan1 - AP ? rad bych , aby to chodilo, ale soucasne bych nerad dostal pokutu 50 000 kc, takze ne radu nastav tam 130, pojede to dobre.
Za eventuelni odpovedi moc dik, v nastavovani Linuxu a PC se celkem vyznam, v tomhle moc ne.
bez překročení limitů to dost dobře nejde.
To co se získá anténou se utratí snížením výkonu, takže jediné, co je přínosem, je zisk pro přijímač. A obě strany musí mít nastavené stejné podmínky a konstrukci antén, pak se jakési prodloužení dosahu objeví ale značným omezením je čistota pásma v dané lokalitě. Tudíš tohle spojení se povede jen o samotě na venkově.
jistě, to co vyzařuje ta malá základní anténka se musí využít v případě ziskovější antény tak, že to umožní mít k zařízení delší kabel, jehož útlum padne na vyrovnání zisku antény. Každý decibel hraje roli zejména, je-li to spojení signálově horší.
Me merili pred tydnem. Do celkoveho vykonu jsem se vesel, ale pri mereni na spektralni hustotu namerili +13db a uz mam problem! Nastesti jsem tam mel prave XI626ku (ktera ma kvalitni regulaci na rozdil od temer vsech HW AP) a tudiz mam polehcujici okolnost, nebot jsem zjednal napravu ihned na miste.
Asi zalezi na tom kdo meri, nicmene nas fakt merili na spektralni hustotu! A po teto kontrole musim upozornit, ze legalne udelas spoj v pasmu 2.4ghz s 24db sejtem tak na 4-5km max, dal se nechytas! Pokud bys reguloval na 20db (celkovy vykon), pak mam overeno ze funguje 9 km v idelanich podminkach.
Zakladem je pouzit kvalitni antenu (sejto 24db je dobra volba) kvalitni kabely (RLF10 napr.), citlive zarizeni co umi fakt dobre regulovat vykon (XI626 je super).